02 Mart, 2015

KADIN İSTERSE 1

           Facebookda açmış olduğum Kadın İsterse grubumda her hafta bir başarılı kadını konu alacaktım.Ancak dedimki bloğum da neden böyle bir paylaşım olmasın ve sizinlede burda paylaşmaya karar verdim.Dilerseniz www.facebook.com/groups/433979840100231 adresinden gruba katılıp, sayfamızı takip edebilir,sizde başarı örneklerini paylaşabilirsiniz.

          İşte başarmış kadınlardan ilkini sizlere aktarıyorum dünyanın en genç milyarderi;Elizabeth Holmes....




         Şubat 1984 Washington doğumlu Elizabeth Holmes, Cerrah, mühendis, mucit ve Birinci Dünya Savaş kahramanı olan büyük büyük babasının hikayesinden çok etkilenmiş. Daha dokuz yaşındayken insanların iğne korkusunu fark etmiş. Kan tahlillerinde iğneden başka bir yöntem kullanılabileceği fikri üzerine kafa yormuş.

         Elizabeth Holmes, henüz 19 yaşında Stanford Üniversitesi'nde ikinci sınıf öğrenciyken, okulu bırakma kararı alıp, kendi şirketini kurma hayalini kovalamış. Şirketinin adı Theranos. Okula ödediği paranın çok daha verimli bir şekilde kullanılabileceğini düşünen Elizabeth, kurduğu şirket ile sağlık sektörüne devrim niteliğinde yenilikler getirmiş. Kimya öğretmeni Channing Robertson ile okulu bırakma ve kendi şirketini kurma fikrini paylaştığı zaman, Elizabeth'e sorula soru şuydmuş: "Neden tüm hayatını riske atarak bunu yapıyorsun?"

      "Dünyada eşi benzeri olmayan bir teknoloji yaratmak istiyorum ve bu teknoloji ile etnik köken, yaş, cinsiyet, ülke farkı gözetmeden insanlığa yardım etmek istiyorum. "Elizabeth'in Kimya öğretmenine verdiği cevap bu şekildeymiş. Bu sözleri söylerken gözlerinde beliren ateş ve arzu, kimya profesörünü hemen ikna etmiş ve profesör, Elizabeth'in başarıya ulaşacağına tüm kalbiyle inanmıştı.


        Theranos, Eliizabeth Holmes tarafından 2003 yılında, Kaliforniya eyaletinin Palo Alto kentinde kurulmuş. Holmes, kimya mühendisliği okuduğu sıralarda, SARS gibi Uzakdoğu’ya özgü hastalıkların teşhis ve tedavisi üzerine çalışmalar yapmış. Hocası Profesör Channing Robertson’ın desteğiyle yüksek teknolojili kan tahlili yapmak üzere küçük bir krediyle şirketini oluşturmuş. İşlerini o kadar gizli yürüttüğünden 2007’de bir şirket çalışanının bilgi çalmak suçu nedeniyle  Santa Clara’da mahkemelik olana dek. Basının da kamuoyunun da bilgisi olmamış. Geçen yıl Wall Street Journal’da çıkan Holmes röportajından sonra  Theranos, daha  fazla gizli kalamamış ve herkes tarafından öğrenilmiş.

        Hastalıkların anlaşılabilmesi için doktorların hastalarından istediği geleneksel kan alma işlemleri sigortanız karşılamıyorsa oldukça pahalı ve  sonuçlarını almak bazen haftalar boyunca sürebiliyordu ve sonuçlarda hata olma olasılığı oldukça yüksekti. Elizabeth'in amacı, kan testlerini daha kolay hale getirecek yeni bir teknoloji geliştirmekmiş. İğnelerden nefret ediyor ve kan testlerini daha basit, herkes tarafından kolaylıkla ulaşılabilen ve en önemlisi daha ucuz bir işlem haline getirmek istiyormuş. On yıllık süre boyunca, belirlediği amaç uğruna çalışmalarına devam eden Elizabeth başarıya ulamış ve kan alma prosedürünü küçücük bir parmak ucu işlemine dönüştüren teknolojiyi geliştirmiş.

        Elizabeth'in yarattığı teknoloji, parmak ucundan kan örneği alma işlemi için kullanılan bir donanım ve yazılımı içeriyor. Parmak ucundan alınan kan "nanotainer" ismi verilen ufak bir şişede depolanıyor.

        Elizabeth’in keşfettiği ve Theranos  adlı şirektinin imal ettiği bu teknoloji sayesinde sonuçları piyasaya oranla yüzde 70 daha ucuz bir bedel karşılığı hastaya, 24 saat içinde e-pos-tayla bildiriliyor. Klasik tahlillerde sonuçlar üç günden önce alınamıyor. Tahlil yaptırmak için hasta olmanız da gerekmiyor. Kan örneğini verdikten sonra, nasıl sağlıklı kalmanız gerektiği, ne yiyip ne yiyemeyeceğiniz size bildiriliyor.
Sağlıklı mısınız, hastalığa eğilimli misiniz, tahlilde bazı kalemlerin yüksek ya da düşük oluşu beslenmenizde ne anlama geliyor? Bunları düşük bir bedel karşılığı öğrenmek istemez miydiniz? Kolesterol seviyesi için kan tahlilinin fiyatı 2.99 dolar. Tam kan tahlili için ise fiyat 9.90 dolar.

        Sağlıktaki bu devrim, tahmin edeceğiniz gibi Silikon Vadisi’nden çıktı. Herkes bu vadide, bilgisayar dünyasına bir yenilik getirebilmek, bir fark yaratabilmek için çaba sarf ederken 30 yaşında bir kadın, insanların sağlık meraklarını paraya çevirmeyi başardı.

        Bu veri kargaşasını bir düzene koymayı düşünen Elizabeth Holmes, sıfırdan kurduğu şirketi, kısa sürede 9 milyar dolarlık bir kuruluş haline getirmeyi başarmış. Fakat Holmes’un başarısı çabuk ve kolay olmamış. Okuduğu Stanford Üniversitesi’nin kampüsünde 11 yıl önce projesini geliştirmeye başlamış. Teknolojinin ve iletişimin böylesine yoğun olduğu bir dünyada insanlar hastalıklarını önceden öğrenemez miydi? Daha doğrusu, hastalanmayı önleyecek tedbirleri, sağlıklıyken alamazmıydı? Arkadadaşları o yıllarda henüz yeni yeni ortaya çıkan Facebook’la ilgilenirken Holmes, bir köşede ‘sağlık gözlem projesini şekillendirmeye başlamıştı bile.

        Bugünlerde ABD’de herkes Elizabeth Holmes’un başarısını konuşuyor. Kendisi, yüksek teknolojili bir kan tahlili şirketi kurdu ve en genç milyarder kadın girişimci oldu…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder