02 Mart, 2015

Siyah-Beyaz Dokunuşlar...

Siyah; Siyah (ya da kara), bir renk değil renksizliktir.
Kimi toplumlarda ölümü çağrıştırdığı için siyah, genellikle matemin rengi olarak bilinir. Bu nedenle batı toplumlarında cenazelerde siyah renk hakimdir. Japonlar ise matem rengi olarak bütün renkleri emen siyah rengin yerine, içinde bütün renkleri barındıran beyaz rengi tercih ederler. Aynı zamanda bazı toplumlarda matemi, hüznü temsil ederken Japonya’da mutluluğu temsil eder. Afrika ve Mısır’da ise bereketin rengidir. Yağmurlarla dolu kara bulutlardan alır bu anlamı.
Siyah hem gecenin hem de evrenin karanlığının rengidir. Bu sebepledir ki Mevleviler dönmeye başlamadan önce siyah pelerini fırlatıp atarlar. Bu sembolik davranışın anlamı kötülüklerden sıyrılmaktır.
          Siyah otoritenin, gücün, istikrarın ve sağlamlığın rengidir. Akılla da ilişkilidir. Si Güçlü duygular uyandıran, ciddi, ağırbaşlı bir renktir; fazla miktarda siyah kullanıldığında insanları alt etmek, bastırmak kolaylaşır. 
Milattan önce 7. y.y.’ın sonları ve 6.y.y.’da seramik sanatında siyah figür tekniği uygulanmıştır. Kahramanların hayatlarını seramiğe minyatür tekniğinde siyah olarak işlemişlerdir. Bu da onlara göre siyahın gücü ve kahramanlığı temsil ettiğinden kaynaklanmaktadır.
Dünya`nın ve İslamiyet’in merkezi ve mutlak güç sahibi Rabbimiz`in evi olan Kâbe-i Muazzama’nın örtüsü de siyah renktedir. Peki, acaba nedeni nedir? Eskiden Kâbe-i Muazzama’ya siyah örtü örtülmüyordu. Halife Nasır zamanında siyah örtülmeye başlandı.
Bir şair bunun sebebini nükteli bir şekilde şöyle dile getirir. “Kabe-i Muazzama ‘ya neden siyahlar giyindiğinin sebebini sorar ve Kabe-i Muazzama şöyle cevap verir. “Ben siyaha bürünmeyeyim de kim bürünsün. Sevgili Muhammed (s.a.v.) 53 sene burada yaşadı ama Mekkelilerin eziyetinden dolayı benden ayrıldı. Ben o günden beri karalara bürünürüm ve bana kara örtülü Kâbe derler. Medine-i Münevvere de ona kavuştuğundan yeşile büründü. Ona da yeşil kubbeli Medine derler.
Siyah ışığı yok etmesi sebebiyle algıyı dağıtan unsurların etkisini en aza indirebilen ve bundan ötürü kolayca konsantrasyon sağlamasıyla bilinen bir renktir. Araştırmalara göre Einstein konsantre olabilmek için perdeleri siyah ve gün ışığı almayan odaları tercih etmiştir. Tıpkı bunun gibi Kabe-i Muazzama’nın siyah rengi de insanın matem hissine bürünüp aynı zamanda maneviyatın en derin noktalarına odaklanarak ibadet etmesini sağlar.
Dilimizde siyahla ilgili kara gün/ kara haber gibi pek çok olumsuz tabir olduğu gibi olumlu olarak da kara göz/kara kaş güzellik ifadesi olarak kullanılmıştır. Siyah çoğumuzun düşündüğü gibi olumsuz değil aksine özgüveni en çok motive eden ve olumlu yönde etkileyen renktir.
Beyaz; saflığı duruluğu ifade eder. Soğuk kanlılığı, asaleti, masumiyeti, istikrarı ve devamlılığı temsil eder. Gelinliklerin genelde beyaz olması bu masumiyet ve saflığı temsil etmesindendir.Düşünce gücünü arttırır. Beyaz berraklığı temizliği duruluğu yansıttığından sağlığı da çağrıştırır, beyaz renk başta hastaneler ve ilaç firmaları olmak üzere sağlık alanında oldukça sık kullanılır. Hatta dikkat ederseniz neredeyse bütün ilaç kutuları beyaz renktedir.
Ancak bazı ülkelerde beyaz, hüzün veren, dertlerini ve sıkıntılarını hatırlatan bir renktir.Belki de bu yüzden, Uzak Doğu Asya ülkelerinde ve özellikle Çinliler arasında beyazın matem rengi olduğuna inanılmaktadır.
Beyaz rengi seven insanlar genellikle, temizliği, aydınlığı ve düşünmeyi seven, hayal dünyası geniş, soğuk kanlı ve uzlaşmacı kişilerdir.
Her renk gibi beyaz renk de insan sağlığı üzerinde çeşitli etkilere sahiptir. Yapılan araştırmalar özellikle, akciğer ve bağırsak hastalıkları ile şeker hastalığının tedavisinde beyaz renkten faydalanılabileceğini göstermektedir.

Asaleti temsil eden bu iki renk bütünleşmesi insana apayrı bir tarz katmakta ve asilleştirmektedir.

Siyah-Beyaz Dokunuşlar...



Merino wool vest
runway2street.com


Kenzo loose black pants
marissacollections.com



Tory burch bracelet
toryburch.com



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder